Dagens träning

Träningen idag för Jeanna gick väldigt bra! Hennes träning passade verkligen mig och Delizia och hon söger ungefär samma saker som Mads påpekar, så det känns väldigt skönt att båda är på samma spår. Vi tränade lite programdelar inför lördag och det mesta gick väldigt bra. Det vi måste träna på är halt- hälsning. När jag tar båda tyglarna i ena handen går hon upp med huvudet. Men jävlar vad hon kan röra sig min fina häst, "hon är komplett" sa Jeanna idag. Stolt ägare!

SNYGGT!!

Hur snyggt är inte det här fleecetäcket från Perfect Sit of Sweden. Tyvärr för mig, tur för min plånbok är det slutsålt. Annars hade jag haft väldigt svårt att motså att klicka hem det!
Tror att Delizia skulle passa väldigt bra i det. Någon av er som har ett ni vill sälja?
 
 
 

Träning

Ikväll ska vi träna för Jeanna Högberg för första gången. Mads kommer ju bara till Runsten var 3e vecka och det är lite för lite att träna så sällan så det är perfekt att Jeanna kommer varannan vecka. Eftersom att Mads och Jeanna samarbetar med varandra tror jag att det kommer att bli jättebra!</div>

Det kanske inte är optimalt att blanda in en ny tränare två dagar innan tävling men det får bli så nu, som sagt så tror jag att Jeanna och Mads är ganska lika när det gäller hur dom instruerar. Men det återstår att se. Jag tycker i alla fall att det ska väldigt kul och jag är sjukt taggad!

Milady G

Det var någon som ville se en film på min gamla ponny. Här är en film från SM 2012, kval 2. Ingen toppenritt men slutade på 67,7% och en 4e plats.


Fysik

Har suttit ett par timmar nu med inlämningsupgifter i fysiken som ska in imorgon. Jag är fortfarande inte klar men får fortsätta imorgon bitti. Med facit i hand borde jag börjat med dessa för länge sen. Så säger jag i och för sig varje gång, men jag tror att jag behöver känna mig lite pressad för att ta tag i sånna här tråkiga saker.
 
God natt!

Dagens ridpass

Mål med dagens ridpass: Få henne ordentligt lösgjord
 
Såhär ska jag uppnå det: Rida mycket övergångar, skritt-trav, trav-galopp och galopp-skritt. Detta får henne både lösgjord och samlad. Ska även rida mycket övegångar mellan öppna och sluta i alla gångarter.
 
Det här gick bra: Kände verkligen att hon var med mig hela tiden och verkligen ville arbeta. Det var hoppträning i ridhuset och ändå var hennes fokus 100% på mig. Skolorna blev väldigt bra!
 
Det här gick mindre bra: Hon sitter lite i vänstersidan, jag har en känsla av att det egentligen kommer i från högersidan. Skolboken ni vet. Så det är bara att fortsätta jobba på med lösgörande arbete kanske till och med ska försöka mig på att "hoppa" lite. Det brukar dom bli extremt mjuka av. När jag säger hoppa menar jag kravla oss över 30cm.

Kedja till kandaret

Jag är på jakt efter en ny kedja till kandaret eftersom att den jag har nu är för lång. På Hööks fanns det bara en och den var också för lång så idag bär det iväg till ridsportsbutiken Hoppla som ligger här i närheten. Hoppas verkligen att dom har en som är bra!

..

Vaknade med världens huvudvärk imorse, så jag gick tillbaka till sängen och sov ett tag till. Nu känns det mycket bättre *peppar, peppar* och jag hoppas att jag inte missat något alltför viktigt på föreläsningarna. 
 
Jag var inne på hööks igår för att köpa lite småsaker. Och gud vad jag gillar deras vårkollektion! Skulle vilja köpa allting från ridbyxor till schabrak. Riktigt snygga grejer!
249kr
699kr

Min fina

Förra gången jag longerade Delizia var hon helt tokig, bockade och hoppade i princip hela tiden! Men idag var hon väldigt snäll, lyssnade hela tiden och hoppade bara runt en gång. Framsteg!

Mamma har köpt en tömkörningsgjord till oss som jag hoppas kommer snart, mycket smidigare att tömköra! Vi måste bara ta någon lektion så att vi lär oss, det var så väldigt länge sen jag tömkörde sist!


Jogg

Att vara i skolan till klockan 18.00 är sjukt, hann ändå inte klart med det jag borde gjort! Men eftersom att min älskade häst väntar så gick jag ändå.

Tänkte longera henne idag, så att hon får vila från sadeln lite. Såg igår att det var någon som red på utevolten så om det är mycket folk i ridhuset får hon gå där.


Ökade skritten

Jag skrev ju i några inlägg längre ner att ett kortsiktitgt träningsmål var att få till den ökade skritten och idag tror jag fasiken att jag lyckades med det! Kände verkligen hur hon jobbade genom kroppen utan att ånga på i 100 blås. Men bara för att man gjort det ett ridpass betyder det inte att man är klar. Jag kommer självklart fortsätta jobba på skritten för Delizia har så pass bra skritt att vi ska ha 8a där! Men det känns ändå skönt att ha kommit en bit på vägen! Nu är nästa träningsmål att kunna rida både mellan- och ökad galopp för 8or!

Jobbig dag

Är äntligen på väg hem efter en väldigt lång dag i skolan! Hade kontrollskrivning på morgonen som kändes helt okej så hoppas att den känslan är rätt!

Delizia ska tränas i ridhuset idag. Måste jobba på övergångarna som blev mindre bra igår när jag red programmet och lösgörande. Det är bara 5 dagar kvar till tävlingen nu så den här veckan är det fokus på just det lösgörande arbetet. På torsdag är det träning för Jeanna Högberg så det är alldeles perfekt!


Programträning

Idag lastade vi in Delizia i transporten coh åkte bort till ett ridhus för att kunna rida igenom programmet. Ridhuset på Runsten har både hinder och inte de rätta måtten så det är svårt att träna program där. Delizia var rätt så spänd i början, hon tycker att ena kortsidan i det här ridhuset är väligt läskigt. Så det störde lite genom hela programmet men det är perfekt att träna på att kunna fortsätta rida även om hon spänner till.

Mamma filmade så det är perfekt att kunna kolla och förbättra det som ser mindre bra ut och vara nöjd med det som ser bra ut. Till exempel känns det som om jag rider på som tusan i ökningarna men det ser jag på filmen att jag inte alls gör. Sen finns det självklart en hel drös andra saker som kan förbättras, är perfektionist när det gäller ridningen!


Msv c1

 


Pigg häst

Delizia var sjukt taggad idag! Man kan ju tycka att hon borde vara lite lugn efter ett ganska hårt pass igår men nej hon var lite små galen. Så härlig energi i henne hela tiden, det är ovärderligt!

Tränade på övergångar mellan ökad skritt och samlad skritt på hemvägen. Till en början ville hon helst takta hem men hon lugnade ner sig och skrittade riktigt bra ökad skritt sen! Längtar tills snön försvinner så vi kan gå in i skogen och träna på skritten. Perfekt för att få hästarna mer säkra på fötterna då dom måste tänka vart dom går för att undvika att snubbla.


Snygg

Haha kolla vad Delizia gör med tungan på den här bilden, undra om hon försöker fånga snöflingor.


Jobb

Idag är det jobb som står på agendan, känner mig inte så väldigt taggad men det måste göras för att kunna ha min pärla. Jobbar bara var tredje helg så det är perfekt eftersom att det blir mycket tävlingar och så på helgerna.
 
Delizia ska ridas ut idag, man får passa på medan man kan rida då det är ljust. Synd bara att det inte är lika härligt väder idag. Det är dock mycket svalare så det är jag glad för! Det har vart otroligt kallt i några dagar nu, fingarna blir lila efter en kvart i stallet. Inte skönt.
 
 
 
 

Fredag

Idag var jag uppe med tuppen och skulle rida, ridhuset skulle vara stängt efter 15.00 och jag behövde verkligen trimma idag eftersom att jag inte gjort det sen i måndags. Så fick hoppa över föreläsningarna idag, så skönt att kunna göra det om det behövs.

Delizia kändes väldigt fin idag. Hon jobbar verkligen med mig från början nu, så häftig känsla. Fick missförstånd i några byten, jag är inte riktigt hundra på dom än men det kommer! På slutet kändes traven verkligen helt fantastisk, hon vilade på steget och var aktiv bak.
Helt perfekt är hon min pärla!



En bild på mitt fina rum


cxworx

Kom nyss hem från gymmet där jag testade på ett pass jag aldrig gått på förrut. Cxworx hette det och var verkligen jobbigt, men det var bara 30min långt så det va ju skönt. Det var i alla fall styrka för i princip hela kroppen och det var väldigt insentivt, inga långa vilopauser eller så. Väldigt skönt med ett pass som är så kort när man har mycket för sig!
 
För några dagar sedan beställde jag väggord som damp ner i brevlådan idag. Pappa har precis satt upp dom och det blev verkligen bra! Ska försöka få en bra bild på det så att ni får se.

<3

Såhär mysigt har vi det!


Skön dag

Jag börjar inte skolan först klockan1 idag så jag tänkte passa på att rida medans det är ljust nu på morgonen. Så idag står det uteritt på schemat, tänkte kantra och tränan lite kondition. Det är viktigt att man inte glömmer någon del, till exempel kondition och styrka, för att få ut det mesta av sin träning.
 
Gud vad jag tycker om den här bilden på mig och min gamla ponny Milady G, efter en vinst i Hammarö!

Fråga

Är inte Runsten jobbigt att stå på eftersom det är så "hoppinriktat" och många hästar på samma ställe?
 

Jo det är klart att det kan vara jobbigt ibland när det är både mycket hinder och mycket hästar när man vill träna. Men det är samtidigt något man kan dra nytta av. Det är ju till exempel mycket hästar på en framridning så man måste ju kunna rida ordentligt och få sina saker gjorda ändå. Men ibland skulle det vara skönt att kunna träna program utan att något står i vägen. I vår kommer det att bli perfekt då Runsten kommer få ett flertal allvädersbanor!

Skitdag

Fick veta nyss att jag inte klarade kompletteringstentan, fick 6 och godkänt var 7. Nu blir det omtenta i Juni vilket betyder att jag kommer hinna glömma allt vi gjort ännu mer, så väldigt jobbigt.
 
Idag ska Delizia få gå utan sadeln, får se om det blir longering eller om jag bara går med henne. Det brukar oftast vara väldigt mycket folk i ridhuset på vardagskvällarna så ska kolla hur utebanan ser ut och om den är bra så longerar jag henne annars får hon promenera en stund. Längtar verkligen tills snön och mörkret förvinner så att man kan rida i skogen och på utebanan när man känner för det!

Finaste Delizia


Mål

Vart vill du nå med denna häst? :D Skulle vara kul att höra både kortsiktiga och långsiktiga mål. Ser ruskigt bra ut.

Tack så mycket! Det absolut mest långsiktiga målet vi har är att rida Grand Prix men innan dess vill jag komma med i Young Rider landslaget, siktar högt! Mer kortsiktiga mål är ju först och främst att ta oss igenom den första tävlingen haha, men sedan fixa alla kvalen dvs 2 ritter över 62% i Msv C, sedan 2 ritter över 62% i lägst Msv B4.

Ett annat mål jag har i träningen är att få till den ökade skritten (hemläxa från Mads). Delizia har väldigt fin skritt men vill gärna ånga på i den ökade skritten så det är något vi ska få till!

Tisdag 22/1

Äntligen hemma efter en relativt skön dag i skolan, började 11 och hade programmering hela dagen sen. En befrielse att inte behöva räkna ett enda tal matte eller fysik.

Idag ska jag troligen longera Delizia, får se hur mycket folk det är i ridhuset. Är det för många så får jag jogga upsuttet. Tror hon är ganska trött sen igår, så det är extra viktigt att jogga ur musklerna ordentligt för att förhindra skador!


Joggar av efter träningen igår.

Film från dagens träning

Dagens träning för Mads.


Dagens ridpass

Idag började vi som vi slutade i lördags med att verkligen få henne rund och loss. Hon var mycket bättre från början idag så det kändes jättebra!

I galoppen tränade vi i förvänd galopp på att samla henne mycket och behålla samma rytm som i vanlig samlad galopp. Det var lite svårt i början men sen hittade vi knapparna.

Sen ville Mads se en mellangalopp så jag satte iväg i vad jag trodde var mellangalopp, men det var tydligen inte ens i närheten. Då ville han se en ökad galopp på nästa långsidan. "Tänk att du ska rida den vildaste galoppen du någonsin ridit" var ordet och jag gasade på som tusan. "Ja det var en bra mellangalopp" säger han då, haha har lite att träna på där. :)

Lägger upp film när jag kommer hem!


Träning

Idag är det träning för Mads som gäller igen, ska bli väldigt kul och jag är sjukt taggad! Får hoppas att kameran vill samarbeta idag för det skulle vara kul att se hur det ser ut för min egen skull också. Man lär sig ju väldigt mycket av att kolla på sig själv när man rider, och kolla på andra också för den delen!

När jag hade ridit Lady i 2 månader ungefär red jag en programridning för Roger Ohlsson som mamma filmade. Jag hade mesat runt på henne innan och när jag red för Roggan ville han att jag skulle rida på MYCKET mer framåt. Jag gjorde som han sa men det kändes som om jag slaffsade runt, men sen när jag fick se filmen såg jag att det såg väldigt bra ut. Det var här som mitt och Ladys första genombrott kom, ett bevis på att en film kan göra sån enorm skillnad!

Mot toppen

Nu är det satsning mot den absoluta toppen som gäller och då behöver inte bara hästen vara i bra form utan även jag. Så idag drog jag mig iväg till gymmet och körde lite styrka och kondition med mamma, jag har i grunden ganska bra kondition men den har såklart blivit sämre sen jag slutade spela fotboll i höstas.


Gina Tricot

Snart släpper Gina Tricot sin grad-prix kollektion och jag tycker att vissa saker är riktigt riktigt snygga! Som den här jackan till exempel, den kommer gå på 599kr. Jag tror dock att man måste hänga på låset om man vill få tag på något ur kollektionen innan den tar slut! 4/2 är det sagt att kollektionen ska släppas.

Mysig tur!

Vilket underbar väder det är idag, lagom varmt och strålande sol. Red ut på en mysig tur idag, tror att Delizia tyckte att det var precis lika skönt som jag. Joggade och galopperade lite i lätt sits eftersom att det blev ett ganska hårt pass igår. Delizia kändes väldigt fin och loss idag så det var skönt!

Dagens träning

I början av dagens träning var Delizia lite lång i yttersidan i vänstervarv, jag har en tendens att hålla mer i vänstertygeln, det har jag alltid haft, så det är något som jag jobbar mycket på att förbättra. För att få bukt på den långa yttersidan fick jag använda hörnen för att korta upp henne på ytter.

Hon reagerade även lite segt för skänkeln i början, jag vill att hon ska reagera så fort hon känner skänkeln. Efter ett tag jobbandes på volten att få henne kvick så blev även det mycket bättre och jävlar vad hon travade sen! Det är en sån härlig känsla när man verkligen får dom med sig!

Vi tränade även en del uppridningar då det är dags för tävling snart och på inridningen kan man ändå relativt "enkla" poäng. I vänstervarvet var den första uppridningen jättebra, men i höger fick vi göra om det ganska många gånger innan Mads var nöjd. Problemet här var att hon hamnade lite till vänster med framdelen in i halten. Men vilken häst jag har, hon är helt fantastisk och jag är så fruktansvärt glad att vi hittade henne, min pärla!

Fin häst!

Nu är vi påväg hem från kick-offen med Segerstas ungdomselit. Det har verkligen varit jättebra! Och träningen för Mads gick riktigt bra den med. Hon är så fin min pärla. Det är verkligen kul att rida henne, VARJE dag!

Däremot slutade filmkameran att fungera så någon film får ni inte idag heller.


Bra ridövning

Något som jag gjorde väldigt mycket med Milady G och nu även gör med Delizia är att växla mellan öppna och sluta på olika sätt. Både för att få hästen lösgjord och samlad.

En väldigt bra övning som min tränare Carina Oddsberg introducerade för mig är "trappan". Man rider först öppna, sedan går man in i diagonal sluta och sedan öppna rakt fram igen. Den här övningen är förutom lösgörande och samlande väldigt bra för att få koll på vart man har hästen.
bild från hippson.se

Kallt

Nu är det riktigt kallt ute! Skulle rida ut idag men kom ca 200m innan det blev så kallt att jag inte kände en enda kroppsdel. Så jag red tillbaka till ridhuset och joggade och galopperade i lätt sits ett tag.

När jag kom till stallet idag hade Delizia 2 mystiska kala fläckar i pannan, väldigt konstigt! Hon måste ha skavt av de på nått konstigt sätt.

Imorgon är det första träningen med Segerstas ungdomselitsatsning, ser väldigt mycket fram emot det! Ska be mamma filma också så kika in imorgon för filmer och bilder. :)

Glad häst efter dagens ridpass

Dagens ridpass

Idag var det meningen att jag skulle rida igenom lite rörelser ur msv C1an men kände när jag joggade fram att hon satt lite i vänstersidan så jag ändrade målet med ridpasset till att få henne lösgjord.

Det här gick bra: Hade henne i väldigt bra form, väldigt rund. Delizia hade väldigt fin energi idag också, som vanligt! :) Red mycket övergångar mellan öppna och sluta för att få henne loss i sidorna. Övningar som jag gjorde på Milady G funkar alldeles utmärkt även på Delizia så det är super!

Det här gick mindre bra: Hon var lite grinig stundtals i galoppen och slängde ut ett ben här och var. Det gjorde hon några gånger sen jobbade hon med mig igen.

Lång dag

Nu är jag äntligen hemma från skolan. Förstår inte riktigt hur dom tänker när dom lägger en tenta 17.15, då är man ju trött och vill bara hem! Jaja får hoppas att det gick vägen idag i alla fall.


Ska åka till min pärla snart. Idag ska det inte vara några hinder i ridhuset så det blir jättebra att jobba igenom henne idag och träna lite programdelar som är svåra att göra när det är mycket hinder framme!

Slappardag

Idag har Delizia fått en slappardag. Först fick hon sola i 20min, sen fick hon lite massage över ländryggen och sedan en promenad på 30min. Eftersom att det var jättemörkt ute så gick jag med henne i ridhuset. Det var hoppträning idag och oj vad glad jag är att jag inte hoppar, hindrena var hiskligt höga!

Idag har jag förresten haft Delizia i en månad, herregud vad tiden går fort! Känns som om att det var igår vi lastade ut henne ur transporten för första gången på Runsten.

Nu ska jag fortsätta plugga lite envariabelsanalys och hoppas på att jag klarar kompletteringstentamen imorgon!

Provridning

Här kommer en liten film från när jag var och provred min stjärna, det är kul att se förändringen så tänkte be mamma filma nästa träning så får ni se!


Det bästa jag har


Dagens Ridpass

Dagens mål: Få upp henne ytterligare på bakbenen och lite kortare. Viktigt att hon inte får älga på i traven utan kvicka aktiva bakben. Hon ska även vara snabb i reaktionen både fram och tillbaka i galoppen och sätta sig på bak i upptagningarna.

Det här gick bra:Hon kändes väldigt fin redan från början! Kände att jag fick fram det jag önskat. En bra övning som jag gjorde för att få henne bra på bakbenen är att rida kvartar i galoppen. Man rider då på en liten fyrkant och gör kvartspirutter i varje hörn. Viktigt att man rider rakt fram efter varje kvart så att hästen inte glider ut åt nått håll. En superbra övning som man kan göra även i skritten.

Det här gick mindre bra:Det var hoppträning så det var lite svårt att få till bra linjer för ökningar i galoppen. Några övergångar från trav till skritt blev hon lite lång och fram istället för att samla sig uppåt in i skritten. Men det blev bättre efter ett par övergångar!
Inte så snygg bild men tror ni fattar grejen! :)

Programmering

Är på väg hem efter att ha haft programmering hela dagen. Tro det eller ej men det verkar faktiskt vara riktigt roligt!

Idag ska jag rida Delizia i ridhuset och fokusera mest på galoppen. Göra mycket tempoväxlingar för att få henne aktiv och reagera både fram och tillbaka utan fördröjning. Måste försöka få med mig mamma till stallet någon dag så att jag kan bjuda på lite fina bilder och videos!


Tokig häst!

Delizia var helt tokig när jag longerade henne, energi saknar hon i alla fall inte! Men det är en utav hennes egenskaper jag älskar, hon är alltid full av energi och glädje. Det smittar av sig!

Hittade Ladys gamla tömkörningsgjord som jag testade på Delizia, det fanns ju 0,001% att den skulle passa. Den var ALLDELES för liten, nådde knappt halvvägs. Så det är något som ska införskaffas framöver. Tömkörning är ju ett jättebra sätt att träna hästarna på om man kan det!
Hittade en billig tömkörningsgjord från Hansbo på horsemeup.se för bara 520kr.
Update: såg nu att tömkörningsgjorden var i neopren, hurvida det är bra eller inte låter jag vara osagt!

Äntligen påväg hem

Har äntligen slutat skolan och är på väg hem. Idag är det longering av pärlan som står på schemat. Eftersom att hon rör sig så mycket mer i sadeln som vi har nu rekommenderade Sadelprovaren att jag bara skulle sitta på henne varannan dag i början. Låter vettigt, eller vad tror ni?


Nytt i garderoben

Har precis köpt lite nya snygga ridkläder, kändes som om att garderoben behövde en liten uppdatering. Tycker det är mycket roligare att träna när man känner sig snygg på hästryggen!
Tröja från HV Polo, födelsedagspresent av mamma och pappa, köpte en själv i marinblå också 599 kr på Hööks
Ridbyxor från HV Polo, 1000kr (rea) Hööks. Ridbyxorna är sjukt mycket snyggare i verkligheten men hittade ingen bättre bild så det får duga.

Första gången på kandar

Idag red jag Delizia på kandar för första gången. Trodde att hon skulle bli lite orolig eftersom att hon inte gått på kandar sen hon åkte från Mads men hon skötte sig exemplariskt! Det var inga som helst konstigheter utan kändes precis som vanligt. Red mycket skolor i traven och försökte få igång bakbenen ännu lite till med Mads ord "AKTIV" i bakhuvudet. Red även igenom lite delar ur Msv C1 eftersom att vi ska tävla det programmet snart, 3/2 smäller det. Kändes bra det också det var lite svårt att hinna med att göra allt bara, banan tar slut så mycket fortare än den gjorde på ponny haha.
bild från provridningen

Sadeldjungeln

Igår var det vår tur att ge oss in i den stora sadeldjungeln. En superbra sadelprovare från Ridin kom till mig och Delizia på Runsten för att hjälpa oss att hitta rätt. Skrev nyss ett ganska detaljerat inlägg men det ville inte publiceras. Summa summarum: Vilken aha-upplevelse det är att rida i en sadel som passar både häst och ryttare! Min pärla bokstavligen dansade fram i en Amerigo Alto 17" med korta kåpor. En sadel som tydligen är ganska omöjlig att få tag på begagnad. Suck... blir en dyr men välbehövlig investering
bild lånad från ridin.se

Det här är Delizia

Delizia denna fantastiska häst, vart ska jag börja...
 
Vi såg Delizia på annons när hon stod på Gotland i början på September, då var vi inne i en annan hästaffär så det blev inte att vi åkte och tittade på henne då. Efter många turer blev det inte den andra hästen. Min tränare kollade då på filmen på Delizia och var mycket bestämd på att jag skulle provrida henne. Sagt och gjort, mamma kontaktade Delizias dåvarande ägare Kathrin och det visade sig att Delizia hade åkt upp till Mads på Segersta. Vi åkte och provred henne samma vecka, åh vilken häst! Jag provred henne två gånger samma vecka och var fast!
 
Sen kom den eviga, kändes det som, väntan på besiktining. Tillslut kom äntligen dagen D, det var länge sedan jag var så nervös, men det visade sig att det inte fanns någon anledning till oro. Delizia dansade genom besiktingen.
 
Veckan efter åkte jag upp till Segersta och red in mig på Delizia för Mads. Ett koncept som Segersta har i samband med varje försäljning, det tycker jag visar på att man verkligen vill matcha ekipagen rätt, stort plus!

Söndagen 16 december kom min pärla hem till Runsten.